wtorek, 11 października 2016

Ciasto marchewkowo - jabłkowe

                 Zmienność pór, wiosna, lato, jesień, zima to takie naturalne aczkolwiek ostatnio przynajmniej w Polsce przeważa lato i zima :)  nie mamy na to większego wpływu i nie staramy się raczej tego zmienić no może co niektórzy wyjeżdżają zimą do ciepłych krajów i czekają aż w kraju zrobi się wiosna :)  Pory roku to naturalna zmienność przyrody tak jak naturalne powinno być dla nas przyjęcie faktu że pomidory i ogórki rosną latem a nie zimą,
 że dynia i cukinia to warzywa jesienne a truskawki jemy wczesnym latem . Ale my chcielibyśmy jeść cały rok to na co mamy ochotę . 
Hodowcy, a i owszem już się zorientowali że popyt na warzywa
 i owoce poza sezonem jest duży staraja się jak mogą , więc jemy sztuczne truskawki które mgliście przypominają smakiem truskawki rosnące na słońcu oraz pomidorki które nie pachną pomidorkami .  
Słońca nie widzą
 i nie zobaczą , dojrzewają sztucznie zubożone w witaminy
 i składniki mineralne ale za to wzbogacone o masę chemii. 
Dawniej jesienią i zimą jadało się kiszonki , przechowywało
 w piwnicach ziemniaki marchew i pietruszkę zasypane w piasku.  Miewały się dobrze i było co jeść do wczesnej zimy . Jadało się kasze i piekło chleb na zakwasie i jakoś nikt z głodu nie umarł,
 a i zdrowie dopisywało . Jestem za powrotem do korzeni
 w znaczeniu dosłownym i przenośnym :) więc dzisiaj przepis na ciasto bez mąki z niespodzianką marchewkową . Sama jestem zaskoczona smakiem musicie spróbować .




Składniki :

130g kaszy jaglanej lub kus-kus ( u mnie jaglana ) 
60g stopionego masła 
2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu 
3 jaja 
400 g marchewki
100g śmietany kremówki lub mleka roślinnego jesli ktoś nie może 
3 łyżki miodu
4 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
4 kwaśne jabłka
szczypta soli 
masło do formy 


Wykonanie :

Formę jaką tam macie może być do tarty lub taka jak u mnie kwadratowa 25/ 25 wysmarować masłem . 
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości a jeśli używacie kus-kus to zalewamy go 200 ml wrzątku , przykrywamy i odstawiamy na moment do napęcznienia. Masło ucieramy z cukrem i jednym jajem a następnie dodajemy kaszę i szczyptę soli.
Masę wykładamy do formy i wstawiamy do lodówki na około 1 h .
Marchew obieramy i kroimy na drobne plasterki.
W garnku zagotowujemy śmietanę z miodem ( lub mleko roślinne) i wkładamy marchewkę , gotujemy pod przykryciem  aż marchew  będzie miękka.
Marchew miksujemy na gładko z 2 łyżkami soku z cytryny, studzimy i miksujemy z resztą jajek i mąką .
Masę marchewkową wykładamy na dno z kaszy .
Obrane jabłka i pokrojone na cząstki wkładamy na masę marchewkową .
Pieczemy około 1 h w temp. 180 stopniach C 
Posypujemy cynamonem lub cukrem zmielonym na puder .

Smacznego 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz