czwartek, 22 września 2016

kurczak po włosku

      Dzisiaj to co najczęściej wybieramy na obiad czyli kurczak 
we wrześniowym numerze " Moje Gotowanie " ukazał się świetny przepis na kurczaka w stylu włoskim z grzybami , pomidorami i oliwkami ma on tysiące wersji ale w każdym znajdują się te podstawowe produkty.
Myślę że nic nie stoi na przeszkodzie aby również zrobić wersję wege czyli bez mięsa , lub dodać fasolę . Może następnym razem zrobię i podzielę się z wami opinią jak wyszło. 
Przepis na tyle jest fajny że nie trzeba było go odchudzać sam w sobie nadaje się do diety redukcyjnej ( oczywiście z umiarem :)) danie jest niskokaloryczne i bardzo wykwintne więc myślę że nie powstydzicie się podając je na uroczystej kolacji . 

Poniżej przepis 
Zapraszam 








Składniki :

  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • 2 plasterki prosciutto
  • cebula średnia
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • jedna podwójna pierś kurczaka 
  • 150 ml białego wytrawnego wina 
  • puszka pomidorów krojonych
  • 250 g pieczarek drobnych świeżych białych
  • mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek
  • garść liści natki pietruszki 
  • sól
  • pieprz




Wykonanie :

1. Prosciutto pokrój na paseczki 
2. Podsmaż na patelni z oliwą 
3. Kiedy będzie chrupiące odłóż  na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu
4. czosnek i cebulę drobno siekamy wrzucamy na patelnię , dodajemy rozmaryn 
5. smażymy ok 4 min. 
6. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na dość grube pasy , przyprawiamy solą i pieprzem i wykładamy na patelnię z cebulą 
7. Smażymy 5 min . na złoty kolor obracając.
8. Wyjmujemy kurczaka i odstawiamy najlepiej przykrywając .
9. Na patelnię wlewamy wino i odparowujemy ok 2min.
10. Zmniejszamy ogień dodajemy prosciutto , pomidory z puszki , pieczarki pokrojone na ćwiartki i mieszamy.
11 .Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 20 min aż sos zgęstnieje .
12. Przyprawiamy do smaku
13. Wkładamy do sosu piersi kurczaka i gotujemy jeszcze 10-15 min bez przykrycia
14.  Na koniec dodajemy oliwki pokrojone na pół 
15. Danie podajemy posypane natką pietruszki 


Smacznego 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz