sobota, 6 sierpnia 2016

Leczo wegetariańskie

  Witam 
Was serdecznie sezon na cukinie już się rozpoczął. Długie chude, grube, zielone, żółte i jakie tylko chcecie. 
Bogate w składniki pokarmowe i co najważniejsze dla osób na diecie niskokaloryczne 
Smaczne świetnie komponują się z pomidorami w zupach w zapiekankach i czym tam jeszcze chcecie. 
U mnie w tym roku swojskie wyhodowane w przydomowych grządkach podniesionych :)
Moja duma. 
W zeszłym roku masakra nic mi nie urosło , po prostu źle się do tego zabrałam.
Jak powstały podniesione grządki, i jak wszystko robiłam, skąd wzięłam dobrą żyzną ziemię opowiem wam już niedługo w cyklu ogród, i tam też pochwalę wam się zbiorami. 
Myślę że  każdy może coś wyhodować oczywiście w zależności od zasobności skrawka nieba i ziemi.
Nowojorczycy sadzą wszędzie, w doniczkach na parapetach hodują pomidory, na dachach domów trzymają ule i sieja dla nich kwiaty 
Wiem powiecie że w tak zanieczyszczonym powietrzu to bez sensu, ale ja myślę że lepsze to, niż nic nie robienie i zjadanie mega toksycznej żywności nafaszerowanej chemią.
Miałam przyjemność być w Nowym Jorku i jeść tamtejszą żywność. W sklepach nie ma jabłka normalnego tzn. mam na myśli że wszystkie jabłuszka wyglądają jak plastikowe , a patrząc na moje jabłka na drzewie to tak sobie myślę że ja mam takie jak chciała natura :)

Zachęcam was do własnej produkcji żywności 
W tym roku już nie zdążycie ale to najlepszy czas aby się dobrze przygotować na przyszły rok.

Dzisiaj mam dla was przepis na Leczo Wegetariańskie moje ulubione :) 
Powstał z własnoręcznie wyhodowanych warzyw  






Potrzebujesz :

Jednej sporej cukinii
3-4  pomidorów średniej wielkości 
szklanka przecieru pomidorowego 
dwie cebule średnie 
dwie duże papryki ( kolor obojętny jak wam pasuje)
ząbek czosnku lub dwa wedle gustu
sól 
pieprz czerwony 
papryka w proszku słodka
jedna ostra papryczka suszona 
dwie łyżki oliwy z oliwek 





Wykonanie :

Cebule pokrój w drobną kostkę 
czosnek rozetrzyj lub przeciśnij przez praskę 
pomidory natnij i sparz we wrzątku ( zdejmij skórkę)
paprykę umyj pozbąć się środka nasiennego i pokrój w kostke 2/2 cm
cukinię umyj i pokrój w sporą kostkę jeśli będzie miała twardą skórkę obierz
przygotuj szklankę przecieru pomidorowego

Na wysoka patelnię lub garnek wylej oliwę wrzuć cebulę i czosnek , podgrzej dla uwolnienia aromatu 
Dodaj paprykę i papryczkę chili i smaż mieszając ok 10 min
Dodaj sparzone i pokrojone w kostkę 2/2 cm pomidory 
Dodaj cukinię , duś i czasem mieszaj po ok 15 min dodaj przyprawy wedle gustu 
Zalej przecierem 
Odparuj lekko nadmiar płynu 

Smacznego 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz