poniedziałek, 18 lipca 2016

Zapiekanka mięsna z warzywami

       Dzisiejszy post to wspomnienie wyjazdu do Bułgarii. Byłam pierwszy raz w tym kraju i nie bardzo wiedziałam czego się spodziewać. Miejsce w którym byłam Nessebar  zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie . Spokojne, klimatyczne, piękne krajobrazy, czysta i ciepła woda !!! oraz przepyszna bułgarska kuchnia. Nie będę was oszukiwać że Bułgarzy gotują chudo bo tak nie jest :)  Lecz biorąc pod uwagę temperatury tam panujące ( uff)  i fakt że tak naprawdę nie da rady zjeść obficie to efektem wyjazdu było 2 kilo mniej a myślałam że będzie więcej. No ale u nas w Polsce realia są inne:) i na dłuższą metę nie przekładało by się to na mniej kilogramów na wadze więc pozostaje nam odchudzić kuchnię bułgarską tak aby nie straciła na smakowitości :) Dlatego dzisiaj specjalnie dla was zmodyfikowany przepis na zapiekankę mięsną w warzywami  która miała przyjemność jadać w Nesseberze . Bułgarzy niemal w każdej restauracji mają piec z otwartym ogniem w którym palą drzewem i właśnie w takich piecach powstają zapiekanki i inne bułgarskie potrawy. Jako prezent pamiątkowy przywiozłam sobie garnek do zapiekania piękny gliniany(chyba) ze specjalną pokrywką w której jest dziurka do odprowadzania nadmiaru pary . 
Cieszę się że mogę podzielić się z wami przepisem . 
Pozdrawiam serdecznie 






Najważniejsze w tym przepisie jest jedno a mianowicie mięso jakiego użyjecie do zapiekanki .
Ja  kupuję wołową ligawę. Jest to bardzo chude mięso bez przerostów . Najpierw wybieram kawałek a potem proszę o zmielenie lub sama mielę w domu . 
Macie wtedy gwarancję że mięso mielone będzie zawierać minimalną ilość tłuszczu.



Potrzebujesz :

mięso mielone wołowe 400g
jednej średniej cukinii zielonej
jednego średniego kabaczka żółtego
dwie papryki czerwone
jedna papryka żółta 
2 duże cebule 
olej ryżowy ( u mnie u was może być inny)dwie łyżki
ser typu feta odtłuszczony 1/2 kostki ok 100g
Przyprawy: 
sól 
pieprz świeżo mielony 
papryka wędzona w proszku
czosnek niedźwiedzi


Wykonanie:

Cebulę pokrój w drobną kostkę 
Na patelnię wylej olej i rozgrzej wrzuć cebulę lekko podsmaż podlej kilkoma łyżkami wody i lekko podduś 
Dodaj mięso i smaż razem z cebulą aż straci kolor 
Kabaczka , cukinię , paprykę umyj i pokrój w kostkę ( 2/2)
Mięso wymieszaj z warzywami 
Dopraw przyprawami wedle uznania uważaj na paprykę wędzoną aby nie przesadzić .
Przełóż do naczynia żaroodpornego
Posyp z wierzchu fetą lub innym słonym serem solankowym. 
Zapiekaj ok 40 min. pamiętając aby pokrywka była lekko uchylona dla odparowania płynu.

Smacznego! 


  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz