poniedziałek, 27 czerwca 2016

Wytrawny tort urodzinowy

Ten oto wytrawny tort             
 Powstał z okazji 3 urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool , a jednocześnie dla Marco i Emiliano.
Życzę im mnóstwa wspaniałych pomysłów aby mogli nas inspirować do końca świata i jeden dzień dłużej.

http://www.akademiakulinarnawhirlpool.pl/

http://www.marcoghia.pl/






Składniki :

na ciasto

5 jaj od szczęśliwych kur
paczka szpinaku świeżego baby
3 łyżki mąki pełnoziarnistej 
łyżeczka masła extra lub oleju kokosowego
sól
pieprz 

na krem 

ok 300g twarożku miękkiego może być chudy
ogórek świeży
sól
pieprz
ząbek czosnku 

Dodatki :

oliwki czarne około dwie garście 
suszone pomidory z zalewy ok 4-5 sztuk
łosoś wędzony na zimno ok 100g w płatach
liście bazylii lub nać pietruszki 



Wykonanie :
Szpinak opłucz , i wyłóż na rozgrzaną z masłem patelnię , posól, popieprz i duś do momentu odparowania wody. Po ostudzeniu zblenduj na gładka masę .

Białka oddziel od żółtek . Białka ubij na sztywną pianę i dodawaj mieszając po jednym żółtku .
Następnie dodaj szpinak oraz mąkę i delikatnie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej.
Z tak przygotowanej masy upiecz w piekarniku trzy krążki ciasta ok 10 min w temp. 180 stopni C .
Wystudź.
Obierz ogórka wydrąż nasiona. Pokrój ogórka w drobną  kosteczkę .
Twarożek wyjmij do miski dopraw wedle gustu dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę oraz ogórka .
Wymieszaj dobrze .

Na pierwszy blat wyłóż część masy , a na nią łososia w płatach 
( pamiętaj aby odrobinę zostawić do dekoracji)
Przykryj krążkiem szpinakowym 
Wyłóż na krążek kolejną porcję masy a na to drobno pokrojone pomidory z zalewy oraz oliwki również pokrojone.
Na wierz krążek szpinakowy , posmaruj pozostałym serkiem .
Wykonaj różyczki z łososia dodaj kilka oliwek .
Na wierzch wyjmij liście bazylii lub pietruszki. 








Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz