wtorek, 10 maja 2016

Zupa krem ze szparagów

Jesteście zapracowani i pewnie często wracacie do domu z wywieszonym jęzorem. Głodni  zjadacie co tam pod rękę podleci bo już wytrzymać z głodu nie możecie . A gdyby tak się przygotować na powrót do domu wcześniej i przygotować sobie lekką zupkę która dałaby możliwość spokojnego przeczekania do obiadu lub obiadokolacji ? Jest to realne ponieważ ta zupa  którą wam dzisiaj polecam robi się sama i jest mega lekka . Wystarczą 3 produkty: cebula, ziemniak , szparagi (3-4) oraz masło klarowane lub olej kokosowy. Gwarantuje Wam że sylwetka się w mgnieniu oka poprawi.
Poniżej przepis na sezonową zupę z zielonych szparagów
Zapraszam  






Składniki na jedną osobę :

pół małej cebulki lub jedna szalotka 
ząbek czosnku
jeden średni ziemniak 
4 szparagi ( u mnie zielone)
łyżeczka masła klarowanego lub olej kokosowy
koperek do posypania 
parmezan (opcjonalnie)



Wykonanie :

Cebulkę kroimy w kosteczkę drobną i podduszamy lekko na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem .
Ziemniaka obieramy i kroimy drobno dodajemy do cebuli.
Szparagi myjemy i kroimy na 1 cm kawałki dodajemy do ziemniaków i cebuli , chwilę mieszamy 
wszystko solimy i pieprzymy .
Zalewamy ok 400 ml. wody.
Gotujemy do miękkości ziemniaka .
Na koniec całość miksujemy na gładką masę .
Podajemy posypane koperkiem i parmezanem 

Pycha !






6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Wnioskuję że została wypróbowana ? :) Jeśli tak to cieszę się że smakowała .

      Usuń
  2. wspaniała konsystencja!
    zapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń