niedziela, 15 maja 2016

Zapiekane smardze ze szparagami na oleju rzepakowym




Witam was serdecznie dzisiaj potrawa z grzybów które jako pierwsze rozpoczynają sezon grzybowy o ile można tak powiedzieć ponieważ smardz to grzyb wiosny a nie jesieni.
Miałam przyjemność pierwszy raz je podawać
Wszyscy żyją więc wychodzi że jadalne 
Ale tak na serio smardze to grzyby szlachetne drugie w kolejce za truflami przynajmniej tak mówi wujek Google . 
Wyglądem( przynajmniej dla mnie) ,przypominają gąbkę i z pewna dozą niepewności do nich podeszłam .



Niewątpliwie są piękne a ich wyśmienity smak podnosi walory smakowe każdej potrawy.
U mnie pojawiły się w parze z moimi ukochanymi  wiosennymi szparagami 
( pamiętajcie sezon na szparagi jest bardzo krótki ale jeszcze trwa ) więc nie zwlekajcie do dzieła.

W tym przepisie zrezygnowałam z masła na rzecz oleju rzepakowego ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego w naturalny sposób obniża poziom cholesterolu oraz dba  o zachowanie naszej młodości



Przepis poniżej zapraszam:

Składniki:

na jedna porcję 

pól cebulki szalotki 
jeden smardz 
4-5 zielonych szparagów 
2 łyżki sera ricotta 
1 łyżka jogurtu naturalnego greckiego
jedna łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz
ser parmezan płaska łyżeczka startego


Wykonanie:

Cebulkę drobno pokroić
Zeszklić na łyżce oleju rzepakowego
doprawić solą i pieprzem
Smardza pokroić w plasterki
Szparagi pociąć na 1 cm kawałki
Do cebulki dodać smardze i chwilkę dusić ok 3 min.
Na koniec wmieszać szparagi
Zdjąć z ognia.
Przygotować  małe naczynie żaroodporne 
(kokilkę)
Ricottę zmieszać z jogurtem lekko posolić i popieprzyć.
Masę serową wyłożyć na patelnię ze smardzem i szparagami, wymieszać. 
Całość przełożyć do kokilki żaroodpornej
Zapiekać przez 15 min. w temp. 180 stopni C.

Smacznego !










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz