wtorek, 31 maja 2016

Greckie szaszłyki z sosem miętowym



               Nareszcie ciepło :) kocham ten czas wiosny i wczesnego lata zachwycam się jak dziecko zielenią , słonecznymi  i nie kończącymi się dniami . Lubię ranki z kawą w dłoni na zielonej trawce.
 Coraz częściej jemy na zewnątrz pod chmurką .Celebruję te chwile kiedy wszyscy siadamy pod naszą leciwą jabłonką i jemy . 
Czas grilla to biesiady z przyjaciółmi i dyskusje o wszystkim i niczym (również pod tą samą leciwą jabłonką , ale się ona nasłucha :). Zawsze staram się przygotować coś na przekąskę przy tym biesiadowaniu. Ostatnio odkrywam  kuchnię grecką więc dziś przepis na greckie szaszłyki z sosem miętowym . Sos miętowy mnie zachwycił , kiedyś spróbowałam w sałatce i po małych modyfikacjach przeniosłam na sos  do mięsa grillowanego. Pycha !!! 
 Przepis oczywiście odchudzony :)  wykorzystałam chude mięso wołowe z niewielkim dodatkiem otrąb.
Poniżej przepis
Zapraszam 





składniki :
na 6 szaszłyków 
400g mięsa wołowego chudego ( ligawa)
jedna mała cebula 
jedna łyżka otrąb 
jedno jajo
przyprawy do smaku:
sól 
pieprz 
rozmaryn
papryka słodka
czosnek jeden ząbek 

na sos 
jogurt grecki odtłuszczony
garść liści mięty ( u mnie ogrodowa samosiejka) 
pieprz ( sporo)
sól ( opcjonalnie)
 soku z cytryny ( płaska łyżeczka lub mniej)




Wykonanie :

Mięso wykładamy do głębokiej miski
Cebulę obieramy i szatkujemy drobniuteńko 
ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę 
Do mięsa dodajemy cebulę , przecisnięty czosnek, otręby oraz jedno jajo
Przyprawiamy wedle gustu
Dobrze wyrabiamy najlepiej ręką do  jednolitego polaczenia się składników.

Mięso nakładamy na patyki do szaszłyków ręką ugniatając tak aby dobrze się trzymało .
grillujemy 15-20 min .


sos :

Do miski bulionówki przelewamy jogurt 
liście mięty drobno kroimy i dodajemy do jogurtu
pieprzymy suto
ewentualnie solimy
dodajemy cytrynę
mieszamy
odstawiamy do nabrania smaku.


Gotowe szaszłyki podajemy z sosem miętowym oraz dowolną sałatką u mnie rukola, rzodkiewka, ogórek i szczypiorek polane sosem vineagre .


Smacznego :) 







GRILL PIKNIK Menu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz