sobota, 26 marca 2016

Pasztet Wielkanocny

          Świętujecie już ? Ja jeszcze,schabik mi dochodzi i zaraz biorę się za sałatkę. 
Pasztet już mam gotowy i wam się pochwalę . Czy pasztet musi być tłusty ? 
Udowodnię wam że nie .
Zrobiłam w tę Wielkanoc pasztet z królika. Królik posiada  bardzo chude mięso , o zawartości ok. 3-5% tłuszczu na kg mięsa.
  W smaku bardzo podobne do mięsa kurczaka . 
Poleca się go przy diecie antycholesterolowej, ponieważ zawiera bardzo mało cholesterolu. 
Cenione jest za wysokie walory odżywcze ponieważ zawiera aż 20% więcej białka niż inne gatunki mięs, w tym 90% białek z tego mięsa jest przyswajalna.
Dzięki wielu walorom jest polecany jako pierwsze mięso przy rozszerzaniu diety dzieci. Nie uczula, zawiera sporą ilość kwasu linolenowego oraz witaminy z grupy B, dla prawidłowego rozwoju organizmu .
Polecam zróbcie pasztet z mięsa królika.
Poniżej przepis 
Zapraszam

Oraz życzę wszystkim zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych  









Składniki :

mięso  królika ok 1kg 
5 sporych marchwi
dwie spore pietruszki korzeń 
3 spore cebule
500-700 g wątróbki kurzej 
dwa jaja 
Sucha kajzerka 
szklanka mleka 
sól i pieprz do smaku 
papryka suszona słodka 



Wykonanie 

Mięso umyć, warzywa obrać 
Mięso wstawić do sporego garnka 
dodać marchew i pietruszkę i gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości 
Wątróbkę umyć , cebulę pokroić w plastry 
Na patelni poddusić chwilkę ok 5 min. wątróbkę razem z cebulą .
Bułkę namoczyć w ciepłym mleku i lekko odcisnąć.
Mięso królika po ostudzeniu obrać z kości .
Do blendera włożyć wszystkie składniki i dokładnie zmiksować .
Do gładkiego połączenia się wszystkich składników 
Masę doprawić solą pieprzem oraz papryką .
Wymieszać 
Dwie małe keksówki wyłożyć papierem do pieczenia , a nestępnie przełożyć do nich masę lekko ubijając .
Pasztet pieczemy w 180 stopniach przez 15 min. 
A potem w 150 przez ok 45 min .

Smacznego .






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz