wtorek, 16 lutego 2016

Pieczona Cykoria

       Czy tyko cykoria na surowo ? 
Ja postanowiłam spróbować na ciepło . 
Słyszałam wiele pozytywnych opinii o cykorii podawanej na ciepło .
Traci nieco na swojej cierpkości po podgrzaniu robi się fajnie miękka .
Dzisiaj u mnie podstawowy przepis ale kombinacji może być mnóstwo to zależy tylko od naszej wyobraźni .
Myślę że jeszcze pokombinuję z cykorią .
Cykoria to roślina zimy w sprzedaży jest od listopada do kwietnia czyli w okresie kiedy mamy mało dostępu do świeżych warzyw. Myślę że warto wprowadzić do diety tą delikatną i kruchą roślinę .

Ma wiele właściwości prozdrowotnych .
zawiera kwas foliowy , wit. B1, B2, C oraz karoten i wiele innych .
Wspomaga trawienie i pracę nerek
Działa odmładzająco na skórę dzięki wit. A 

Jak kupować cykorię ?
Tylko w zwartych jasnych liściach 
Liście ciemnieją i gromadzą goryczkę pod wpływem światła .
Cykoria rośnie bez dostępu do światła dzięki czemu zawdzięcza swój kolor i smak 
Cykoria którą zjadamy jest hodowlana natomiast dzika jest zielona i przypomina sałatę.

Przepis na pieczoną cykorię poniżej zapraszam 








Składniki :
na jedną porcję 

jedna cykoria 
pierś kurczaka ( ok 200g)
 łyżeczka masła 
 olej kokosowy
sól , pieprz do smaku 
garść prażonych pestek dyni 
sezam do panierowania piersi 
jedno jajo


Wykonanie :

cykorię przekrój na pół i wytnij głąb
Posól i popieprz 
Na każdą połówkę wyjmij wiórek masła 
Blaszkę posmaruj olejem kokosowym 
Na blaszkę wyłóż cykorię listkami do dołu
piecz 15 min. w temp . 180 stopni C 

Do cykorii możesz przygotować pierś panierowaną w sezamie 
Pierś lekko roztłucz 
Przypraw wedle gustu
panieruj w jaju i sezamie 
Smaż na rozgrzanym oleju kokosowym na złoty kolor
 ( nie przypalaj)






Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz