środa, 6 stycznia 2016

Witam was bardzo serdecznie w Nowym Roku
Na wstępie chciałam wam złożyć życzenia 
 aby w Nowym Roku było wam lepiej , więcej , zdrowiej, częściej i smaczniej  :)

Dzisiaj trochę podpatrzony i zmodyfikowany przepis z wykorzystaniem sera sojowego czyli Tofu.
Bardzo szybki w wykonaniu tak naprawdę bazą może być każda kasza lub ryż. Rewelacyjna sprawa jeżeli zostało się gdzieś trochę z wczoraj to można wykorzystać.
U mnie bazą była kasza gryczana biała niepalona ( takiej używam zawsze) 
Kotlety są fajnie zbite nie rozpadają się 
Najlepiej smakują podane z sosem grzybowym .
Przepis jest dla wszystkich bez wyjątku wegetarianie również mogą szamać :)
Przepis poniżej 
Zapraszam 







Składniki :

kasza gryczana ugotowana ( 250g)
Tofu - kostka ( 200-250g)
sos sojowy jasny 
ząbek czosnku
Spora wiązka natki pietruszki
jedna mała cebula 
sól, pieprz do smaku
dwa jaja
kasza manna 
olej kokosowy do smażenia ( lub innym jakim dysponujecie)




Wykonanie :

Kaszę gotujemy
Tofu rozdrabniamy melakserem z nożami lub dokładnie rozgniatamy widelcem
Cebulę kroimy w drobną kostkę
natkę pietruszki dobrze szatkujemy
Jaja wybijamy na głęboki talerz i mieszamy
Kaszę mannę wsypujemy na drugi talerz 
Do tofu dodajemy kaszę , cebulę, pietruchę , doprawiamy i polewamy sosem sojowym w ilości łyżki.
Do całości dodajemy kaszę mannę ok. 3-4 łyżki jako składnika sklejającego.
Masę dokładnie mieszamy najlepiej ręką i formujemy z niej kotleciki 
Na patelni rozgrzewamy olej 
Kotleciki obtaczamy w jajku i kaszy mannie 
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor

Podajemy najlepiej z sosem grzybowym lub innym jaki wam pasuje :)

Smacznego 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz