wtorek, 19 stycznia 2016

Sałatka z kurczakiem i brązowym ryżem

        Pani chyba żartuje że ja mam jeść pięć posiłków dziennie ? I jak ja mam to zrobić , przecież jestem w pracy lub ciągle w drodze to jest nierealne . Czasem słyszę taką odpowiedź .
Myślę że jest to spowodowane wygodą oraz  strachem . Jeszcze nic nie zrobił, a już staje okoniem twierdząc że jest to nierealne . Może i bym uwierzyła gdyby nie fakt że większość pacjentów naprawdę mimo pracy , domu na głowie i czasu ciągle w drodze potrafią się tak zorganizować że dają radę przygotować sobie z niewielką moją pomocą te pięć posiłków. Uwierzcie naprawdę da się trzeba tylko opracować na wstępie odpowiednią strategię działania :).
Największym problemem okazuje się lancz który zjadamy będąc w pracy . No bo trzeba wcześniej przygotować składniki  i zabrać ze sobą w pudełku , naprawdę masakra nie do ogarnięcia :o !
Przygotowanie sałatki którą wam dzisiaj proponuję jako formę lanczu do zabrania ze sobą do pracy zajmuje raptem 15-20 min. . Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie ryżu , a w między czasie robisz kurczaka i kroisz warzywa . Mieszasz i gotowe :) . 
Wierzę że dacie radę :) 
Poniżej przepis 
Zapraszam 









Składniki :
   

szklanka ugotowanego ryżu brązowego
połowa piersi z kurczaka 
jedna mała czerwona cebula
dwie łodygi selera naciowego
jedno awokado
pietruszka nać pęczek 

na sos :

3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny 
łyżeczka musztardy dion 
sól i pieprz do smaku 
szczypta kurkumy








Wykonanie :

Ryz gotujemy wsypując do wrzącej osolonej wody 
Pierś kroimy na małe kwadraciki 
Pierś możemy ugotować , zgrilować lub usmażyć w niewielkiej ilości oleju kokosowego lub na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu .
Seler pokroić na drobne 1 cm kawałki 
cebulkę pokroić drobno 
awokado pokroić w kostkę 
nać poszatkować drobno
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą
doprawić  



sos:

Wszystkie składniki sosu  zmieszać dokładnie ze sobą 

Uwaga !

potrawę polewamy sosem tuż przed zjedzeniem czyli zabieramy w osobnym małym słoiczku lub plastikowym pojemniku .

Polewamy tuż przed spożyciem .

Smacznego 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz