środa, 11 listopada 2015

Zapiekanka warzywna z dorszem

Brak pomysłów na rybę ? 
Wciąż ten sam problem, jak przygotować rybę aby jej nie smażyć ale żeby była smaczna i wszyscy z chęcią zjedli 
Wersją podstawową dzisiejszego przepisu były warzywa zapiekane a że miało być obiadowo więc po przeglądnięciu lodówki znalazł się dorsz bałtycki 
Wiele osób unika tej odmiany ponieważ ma bardzo delikatne mięso nie nadaje się do długiej obróbki kulinarnej nie lubi smażenia ponieważ często  rozpada się na patelni 
Ale za to świetnie się zachowuje przy krótkiej obróbce czyli blanszowaniu lub parowaniu 
Mięso ma bielusieńkie , delikatne i mega smaczne.
Ja zrobiłam to tak :
Przepis poniżej zapraszam 










Składniki :

brokuł ( u mnie jeden mały)
jedna spora marchew
jeden por
filet z dorsza bałtyckiego 3 małe sztuki 
szklanka mleka 0,5%
łyżka masła klarowanego
łyżeczka kopiata mąki pszennej
sól
pieprz
ser żółty ( opcjonalnie)



Wykonanie :

Brokuł opłukaj i podziel na różyczki 
marchew obierz i potnij w plasterki
pora opłucz i pokrój na plasterki 
Zagotuj wodę w garnku 
Warzywa wrzuć na wrzątek i gotuj 3 min
Odcedź i przelej bardzo zimną wodą 
W garnku zagotuj wodę i lekko ją posól 
Do wrzątku wrzuć na 2 min. dorsza 
W kokilkach lub w naczyniu żaroodpornym układaj warzywa a na wierzch wyjmij dorsza 
W małej patelni rozpuść masło dodaj mąkę i zamieszaj , następnie dodaj 3/4 szklanki mleka mieszaj intensywnie do uzyskania gładkiej emulsji 
Posól i popieprz 
Zalej warzywa i dorsza beszamelem 
Z wierzchu posyp serem 
Zapiekaj 10-15 min w temp.180 stopni C 


Smacznego 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz