wtorek, 20 października 2015

Jak zrobić soczysty schab

                  Jesteście zniechęceni przygotowaniem schabu?
Wkładacie w to mnóstwo starań, a potem i tak okazuje się że znów wyszedł suchy jak wiór?
Lub twardy jak beton? 
Nie martwcie się, Podzielę się z wami moją metodą 
Bez użycia papirusów, rękawów plastikowych (uwalniających chemię podczas ogrzewania do potrawy) oraz innych kosmicznych metod. 
Ja robię to tak:









Składniki:

ok. 600-700 g schabu 
przyprawy: 
- sól (u mnie morska)
-papryka słodka wędzona 
-czosnek niedźwiedzi (może być również zwykły)
-rozmaryn
olej lub oliwa ok 2 łyżek  
woda


Wykonanie:


schab dokładnie nacieram solą (nie żałuję)
posypuję papryką i przyprawami 
Wkładam do naczynia z pokrywką i zamykam w lodówce na całą noc 

Rano 
W naczyniu do duszenia (u mnie owalny garnek zwany gęsiarką)
rozgrzewam dość dobrze olej (uwaga aby go nie przegrzać) i obsmażam dokładnie schab z każdej strony dość szybko tak aby zamknąć dokładnie struktury komórkowe. 
Kiedy schab jest już wstępnie podsmażony podlewam go ok 1/3 szklanki wody i duszę pod przykryciem na wolnym ogniu po ok. 15 min sprawdzam ilość wody jeśli jest jej bardzo mało dolewam znów 1/3 szklanki. Czynność powtarzam. 
Schab duszę 45 -60 min. Im mniejszy kawałek tym krócej.

Smacznego 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz