wtorek, 20 października 2015

Jak zrobić soczysty schab

                  Jesteście zniechęceni przygotowaniem schabu ?
Wkładacie w to mnóstwo starań , a potem i tak okazuje się że znów wyszedł suchy jak wiór ?
Lub twardy jak beton ? 
Nie martwcie się , Podzielę się z wami moją metodą 
Bez użycia papirusów , rękawów plastikowych (uwalniających chemię podczas ogrzewania do potrawy) oraz innych kosmicznych metod. 
Ja robię to tak :









Składniki :

ok . 600-700 g schabu 
przyprawy: 
- sól ( u mnie morska )
-papryka słodka wędzona 
-czosnek niedźwiedzi ( może być również zwykły)
-rozmaryn
olej lub oliwa ok 2 łyżek  
woda


Wykonanie :


schab dokładnie nacieram solą ( nie żałuję )
posypuję papryką i przyprawami 
Wkładam do naczynia z pokrywką i zamykam w lodówce na całą noc 

Rano 
W naczyniu do duszenia ( u mnie owalny garnek zwany gęsiarką)
rozgrzewam dość dobrze olej ( uwaga aby go nie przegrzać ) i obsmażam dokładnie schab z każdej strony dość szybko tak aby zamknąć dokładnie struktury komórkowe . 
Kiedy schab jest już wstępnie podsmażony podlewam go ok 1/3 szklanki wody i duszę pod przykryciem na wolnym ogniu po ok. 15 min sprawdzam ilość wody jeśli jest jej bardzo mało dolewam znów 1/3 szklanki . Czynność powtarzam. 
Schab duszę 45 -60 min. Im mniejszy kawałek tym krócej .

Smacznego 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz