sobota, 1 sierpnia 2015

Pasta con pomodori e olive

Prostota włoskich dań nieustannie mnie zachwyca .Takie niby nic a jaki smak.
Myślę że sekret tkwi w dobrej jakościowo oliwie oraz słodkich i świeżych pomidorach .
Tłuszcz jakim jest tutaj oliwa jest nośnikiem smaku i zapachu więc warzywa w towarzystwie oliwy nabierają klasy
Dieta śródziemnomorska została zaliczona do diet prozdrowotnych zalecanych w chorobach serca i układu krążenia 
Wpływa na unormowanie cholesterolu , obniża ciśnienie .
U mnie dzisiaj proste włoskie danie 
 Makaron z pomidorami i oliwkami duszony w oliwie z dodatkiem czosnku i przypraw
Jest to baza dookoła której możemy tworzyć własne wariacje 
Delikatnie i pysznie 
Poniżej przepis 
zapraszam 









Składniki :

makaron kokardki dla dwojga szklanka suchego 
oliwa z oliwek 4 łyżki
czosnek 3 ząbki 
pomidory koktajlowe ok. 2 garści lub tyle ile uważacie 
czarne oliwki z zalewy  duża garść 
sałata rukola na wierzch lub bazylia jak kto woli
parmezan do posypania 
sól
pieprz
szafran ( opcjonalnie ) szczypta


Wykonanie :

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na pól twardo ( al dente)
Pomidorki kroimy na pół
oliwki tniemy w krążki 
czosnek szatkujemy drobno
sałatę płuczemy 
Na patelnię wylewamy oliwę i na jeszcze zimną wsypujemy czosnek , rozgrzewamy patelnię 
jak tylko poczujemy aromat czosnku wrzucamy pomidory i oliwki 
mieszamy 
przyprawiamy (sól, pieprz, szafran)
mieszamy 
Makaron mieszamy razem z bazą pomidorową 
Dosypujemy parmezan 
mieszamy 
Wykładamy na talerze 
Zdobimy rukola lub liśćmi bazylii 

Zajadamy 
Smacznego  









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz