środa, 12 sierpnia 2015

Mleko kokosowe

Mleka roślinne w niczym nie ustępują mlekom zwierzęcym , a pokusiłabym się nawet o stwierdzenie że są smaczniejsze aczkolwiek na pewno to kwestia preferencji smakowych.
Mleko kokosowe o charakterystycznym smaku kokosa jako dodatek do potraw oraz baza do koktajli sprawdza się doskonale, owszem nadaje delikatny smak ale nie jest to smak dominujący.
Lekkie orzeźwiające szczególnie teraz w upalne dni . 
Źródło wit.B2 , B12, oraz kwasu foliowego 
Oraz źródło potasu którego w kokosie jest o wiele więcej niż w bananach które są uznawane jako owoc posiadający tego pierwiastka najwięcej .
Od czasu do czasu uważam ze stanowczo za rzadko robię mleka roślinne 
Dzisiaj podaję wam przepis na mleko kokosowe . Możecie je kupić w sklepach ale jest ono gęste jak śmietana . Natomiast to domowe konsystencja jest bardziej wodniste i nadaje się do picia lub jako baza koktajli ewentualnie dodatek do napojów lub zup. 






Składniki :


200g wiórek kokosowych
1500 ml wody przegotowanej lub źródlanej


Wykonanie 

Wiórki namocz w wodzie na min 4 h 
Następnie podgrzej do temp. ok 60 stopni C  nie gotować 
Ostudź
Wlej do blendera i zmiksuj 
Odcedź dokładnie na sitku 
A następnie przelej przez gazę 
Wstaw do lodówki 

Dodawaj do kawy świetnie smakuje :) 


Uwaga 

Wiórki zalane wodą nie zostawiaj na noc w takich temp. jak panują teraz ( 30-40) ponieważ całość się skwasi  !












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz