piątek, 14 sierpnia 2015

Gazpacho

 Lekka , kremowa totalnie pomidorowa zupa krem czyli Gazpacho .
Bardzo lubimy w sensie że dzieciaki też zajadają :)
Ze względu na dużą zawartość likopenu który działa na nasz organizm pro zdrowotnie warto spożywać
 likopen zwalcza wolne rodniki które odpowiedzialne są za wiele chorób w naszym organizmie.
Takich jak choroby serca , nowotwory 
Uwaga jest jedna najwięcej likopenu zawierają produkty które zostały poddane obróbce cieplej czyli 
Keczup ( najlepiej domowy), zupy , sosy pomidorowe itp.
Podaję wam przepis na bogactwo likopenu 
czyli zupę krem pomidorową Gazpacho 
zapraszam 








Składniki :

4 porcje 

4 pomidory średnie 
1 duża papryka 
2 średnie marchewki 
1 cebula 
oliwa z oliwek 
czosnek 
sól
pieprz 
bazylia dla dekoracji 


Wykonanie :

Pomidory sparz wrzątkiem ok 3 min obierz ze skóry
cebulkę pokrój w drobna kostkę i zeszklij w wysokim garnku na niewielkiej ilości oliwy z oliwek
dodaj czosnek drobno poszatkowany lub przeciśnięty przez praskę ok 2-3 ząbki 
paprykę drobno pokrój i wrzuć do garnka 
dodaj pomidory pokrojone na ćwiartki 
Chwilę mieszaj i samaż ok 3 min następnie
dodaj marchew pokrojona w niedbałe plastry i zalej warzywa wodą tak aby były lekko przykryte
Gotuj do miękkości marchwi
Dopraw zupę solą i pieprzem 
Ostudź włóż do melaksera i zmiksuj na gładką masę 
Jeżeli masz mikser który nie do końca blenduje na gładko to możesz jeszcze całość przetrzeć przez sito 
Przed podaniem podgrzej udekoruj świeżą bazylią 
Podawaj z łyżką jogurtu greckiego i grzankami 
Smacznego  





2 komentarze:

  1. to danie idealne na upały! :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Dziękuję za zaproszenie Madziu, zaraz zajrzę :) Zupka najlepiej smakuje lekko ciepła .

      Usuń