piątek, 28 sierpnia 2015

Burak warzywo wszechstronne , chcę wam to udowodnić dzisiejszym przepisem na deser w którym jedną z głównych ról odgrywa właśnie burak .
Burak posiada właściwości lecznicze dzięki antocyjanom które występują również w ciemnych winogronach a tym samym i w winie wpływają na naszą odporność , obniżają ciśnienie krwi , zapobiegają nowotworom.
Buraki mają dużo kwasu foliowego oraz składniki mineralne w szerokiej gamie 
( żelazo, magnez, wapń,potas ...)
Jenak składniki mineralne rozpuszczają się w wodzie , więc buraki powinniśmy piec lub parować ewentualnie zjadać w zupie gdzie wartościowe minerały się zatrzymują.
Ja wam dzisiaj proponuję niecodzienne rozwiązanie a mianowicie 
"Buraczany Czekoladowiec "
Pyszne wilgotne ciasto , delikatne o głębokiej czekoladowej barwie.

Poniżej przepis zapraszam 








Składniki :

0,5 kg buraków
pół szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
dwie czekolady gorzkie 60% kakao
4 łyżki mocnego espresso
5 jaj
140 g mąki pszennej 
łyżeczka proszku do pieczenia 
4 łyżki kakao
200 g masła klarowanego



Wykonanie :

Buraki upiec w piekarniku lub parować ( do miękkości) , obrać 
Wrzucić do melaksera i drobno zmiksować
Masło rozpuścić razem z czekoladą w wodnej kąpieli ( przestudzić)
Jaja oddzielić od białek 
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem 
jaja+ masa czekoladowa+ buraki , połączyć razem
Białka delikatnie wmieszać w masę buraczano -czekoladową
Mąkę, kakao, proszek przesiać przez sito i połączyć delikatnie mieszając z resztą składników
Całość przelać do formy i piec w temp. 180 oC przez 50 min sprawdząjac patyczkiem .

Smacznego 




2 komentarze:

  1. Bardzo lubię buraki, świetnie sprawdzają się w takim cieście:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaskakujące jak fajnie się wpasowały do ciasta :)

      Usuń