wtorek, 21 lipca 2015

Zapiekanka Warzywna

Same warzywka to lubię 
Lekki  jarski obiadek na bazie tego co kto ma  Czyli biuro rzeczy znalezionych :)
Warzywa - bogactwo błonnika , witamin i składników mineralnych.
Lato w pełni stoły na straganach uginają się od świeżych warzyw, więc bierzcie koszyk i na zakupy 
A potem przygotujcie wspaniałą zapiekankę warzywną 
Poniżej przepis 
Zapraszam 







Składniki :


dwie małe cukinie 
pięść brokułu
pięść kalafiora
dwie średnie marchewki
5 średnich ziemniaków
por dwie małe białe części 
fasolka szparagowa ok. 300g
mleko 0,5% lub jakie chcecie ok 0,5 l
maka pszenna 2 łyżki
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
papryczka chili ( ziarenka)
łyżka masła klarowanego


Wykonanie : 

Warzywa umyj 
ziemniaki, marchew obierz i potnij na talarki grubości ok 0,5 cm
cukinię  również potnij na talarki 
fasolkę szparagową przytnij i lekko podgotuj 
kalafiora i brokuła potnij na różyczki 
pora potnij w talarki 

Mleko, masło wstaw do rondla na mały gaz i podgrzej, dodaj sól, pieprz, zmiażdżony czosnek, zamieszaj. 
Mąkę rozmieszaj z niewielką ilością zimnej wody i dodaj do mleka 
Mieszając stale sporządź zawiesinę lekko rzadszą od budyniu i wyłącz.

W naczyniu żaroodpornym wyłóż na spód ziemniaki i posól, popieprz . 
Resztę warzyw wymieszaj razem i rozłóż na ziemniaki .
Całość zalej sosem beszamelowym
Zapiekaj w piekarniku ok 45 min w temp. 180 stopni C
bez przykrycia 
Smacznego 

  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz