niedziela, 19 lipca 2015

Torcik Jagodowy na zimno w wersji light


Lato w pełni , uwielbiam te porę pomimo upałów staram się nie narzekać .
Nie cierpię zimna , marznących rąk i stóp jak sobie przypomnę to wolę sobie nie przypominać :) .
Wszelkie wypieki w tym czasie odkładam i przygotowuję desery na zimno .
Już królują jagódki na straganach więc dzisiaj wymyśliłam Torcik Jagodowy
Mogą go smakować osoby na diecie redukcyjnej ponieważ zawiera mleko odtłuszczone oraz jogurt grecki o zmniejszonej zawartości tłuszczu 
Zamiast cukru naturalny ksylitol 
Poniżej przepis 
Zapraszam 







Składniki :

Pół kilograma jagód
1/2 litra mleka 0,5%
jogurt grecki 500g
esencja waniliowa łyżeczka lub cukier waniliowy
1/3 szklanki ksylitolu 
żelatyna 25g
woda ok. 1/2 szklanki do namoczenia żelatyny


Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 
Jagody dobrze opłukać (można przelać lekko wrzątkiem nie namaczać).
Mleko zagrzać razem z esencją i cukrem. Mieszając do mleka dodać żelatynę. 
Dokładnie zamieszać wyłączyć i lekko ostudzić mleko.
Do mleka dodać jogurt grecki i wymieszać całość dokładnie.
Z opłukanych jagód zabrać jedną szklankę na przyozdobienie.
Do zawiesiny mleka i jogurtu wmieszać jagody.
Masę przełożyć do wybranej tortownicy w której będziemy schładzać torcik.
Torcik schładzamy w lodówce minimum 4h ,a najlepiej zostawić na całą noc.
Podaję ze zmiksowanymi jagodami 
Smacznego 






Miloma 

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lekki, kremowy, prosty w wykonaniu. Polecam :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń