czwartek, 16 lipca 2015

Sałatka Łososiowa z Kaszą Jaglaną

              Uwielbiam ryby pod każdą postacią.
 Staram się aby przynajmniej dwa razy w tygodniu gościły na naszym stole.
Najlepsze oczywiście te najtłustsze 
Bogactwo kwasów omega 3 
Dobre źródło potasu, selenu, cynku , jodu , a także wit. A,D,E i B

U mnie dzisiaj łosoś wędzony na zimno w sałatce z kaszą jaglaną.
Uwielbiam kaszę jaglaną komponuje się praktycznie z wszystkim 
Na słodko na słono jak kto lubi i jak komu pasuje 
Była już kaszka jaglana z owocami na słodko 
a dzisiaj będzie kasza jaglana z wędzonym łososiem .
Zaskakujące połączenie i ciekawy smak 
Poniżej przepis 
Zapraszam 





Składniki :

8 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej Kupiec

łosoś brzuszki wędzony na zimno ok 3-4 sztuki
dymka 2-3 razem ze szczypiorem
koperek 
kapary (garść)
suszone pomidory z zalewy 3 sztuki 
suszona żurawina garść 
sól 
pieprz 



Na sos :


musztarda drobna  łyżeczka 
oliwa 3 łyżki
sok z cytryny łyżka 


Wykonanie :


Namoczyć żurawinę we wrzątku na ok. godzinę lub dwie
Brzuszki kroimy w kosteczkę 1x1 lub większą jak lubicie
Dymkę kroimy drobno razem ze szczypiorkiem 
Koperek poszatkować ( u mnie spora garść)
Kapary odsączyć i dodać do reszty składników ( garść)
Suszone pomidory odsączyć z zalewy i drobno pokroić

Wszystkie składniki razem wymieszać przyprawić solą i pieprzem 

Przygotować sos 
W tym celu mieszamy razem sok z cytryny, oliwę i musztardę.

Sałatkę wymieszać razem z sosem i zostawić do przegryzienia na ok 1 h w lodówce . 

Smacznego 


                                                             Gotuj w zdrowym stylu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz