środa, 22 lipca 2015

Pieczone bakłażany z serem feta i żurawiną

Sezon na bakłażany w pełni . Uwielbiam ten ich piękny kolor . Przyznam się że dopiero od niedawna przyrządzam je w domu . Jakoś tak zawsze brakowało mi koncepcji na to warzywko (ciekawostką jest że z punktu widzenia botaniki bakłażan jest owocem a dokładniej jagodą).
 A przecież można z niego wiele fajnych potraw ugotować na przykład leczo lub udusić z grzybkami lub dodać do zupki lub grillować lub upiec w piekarniku  i jeszcze pewnie wiele innych.
Myślę że warto poeksperymentować bo bakłażan to dobre źródło błonnika jest go dwa razy więcej niż w jabłku 
Bakłażany są niskokaloryczne w 100g  posiadają jedynie 20 kcal
To także źródło magnezu, potasu i wapnia 
U mnie dzisiaj pieczony bakłażan 
Polecam jako przekąskę lub dodatek do mięs świetnie wspomaga trawienie tłuszczu 
Poniżej przepis 
Zapraszam 








Składniki :

w zależności od tego ile osób ale jest tak pyszny ze jeden na osobę musi być na bank

jeden bakłażan 
oliwa z oliwek ok 2 łyżki
ser feta ok 2-3 łyżki
żurawina suszona garść 
sól
pieprz 
papryczka chili ( nasionka)
natka pietruszki ( garść)





Wykonanie :


Żurawinę namoczyć we wrzątku
Bakłażana umyć i przekroić na pół wzdłuż
Miąższ naciąć w kratkę tak aby nie przeciąć skórki 
Posolić , popieprzyć posypać nasionkami papryki
Polać oliwą z oliwek i wetrzeć dłońmi przyprawy i oliwę
Piekarnik nastawić na 180 stopni 
Bakłażany piec skórką do dołu na blaszce przez ok. 40 min.
Po tym czasie wyjąć upieczone bakłażany 
posypać serem feta i  odsączoną rozdrobnioną  żurawiną 
oraz poszatkowaną natką pietruszki 

Smacznego 






Miloma 

2 komentarze: