wtorek, 7 lipca 2015

Kurczak w sosie słodko kwaśnym z quinoa

      Potrawa która króluje u nas w domu już od wielu lat 
Jest na stole przynajmniej raz na dwa tygodnie wszyscy ją uwielbiamy , dzieci się dopominają
- kiedy będzie słodko kwaśny mamo ???
Czemu dopiero teraz ją umieszczam ?
Nie wiem , chyba dlatego ze jest u nas tak powszednia że nie przyszło mi do głowy:)
U nas powszednia ale nie u wszystkich 
Budzi często zdziwienie wśród znajomych że:
- sos przygotowany na soku pomarańczowym ? niemożliwe !
a jednak ani grama wody :)
Podaję z ryżem lub quinoa tzw. komosą ryżową 
Komosa ryżowa to źródło pełnowartościowego białka zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne które musimy dostarczyć organizmowi ponieważ ich nie syntetyzuje.
Posiada właściwości  zapobiegające nowotworom 
Zapobiega miażdżycy zawiera kwas linolenowy, linolowy, oleinowy które wpływają na jego obniżenie 
Posiada niski indeks glikemiczny IG- 35 


Zapraszam poniżej przepis 












Składniki :

jedna podwójna pierś kurczaka 
jedna duża papryka czerwona 
bazylia suszona
oliwa z oliwek ok 2 łyżki 
2-3 ząbki czosnku

na sos

400 ml soku pomarańczowego 100%
łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżka mąki ziemniaczanej
dwie łyżki octu jabłkowego lub zwykłego
łyżka miodu
sól  płaska łyżeczka  lub łyżka jasnego sosu sojowego



wykonanie :


Kurczaka płuczemy i kroimy na kwadraciki ok 3x3 cm
Paprykę myjemy i również kroimy na kwadraty 
Na zimną patelnię wlewamy oliwę wyciskamy czosnek sypiemy bazylią ok łyżeczka 
Zapalamy i ogrzewamy dla uwolnienia się aromatu 
Wkładamy na patelnie kurczaka chwilkę obsmażamy do zbielenia mięsa , mieszamy 
Dodajemy paprykę mieszamy 
Zmniejszamy płomień i zabieramy się do sosu


sos:
wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą dokładnie 

Sosem zalewamy kurczaka i czekamy mieszając aż zgęstnieje 

Gotowe 

Podajemy z ryżem lub z makaronem lub 
z komosą ryżową 

Smacznego 




Miloma 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz