sobota, 20 czerwca 2015

Zabalsamowane pałeczki kurczaka

          Kurcze ale mi tytuł powstał :) ale nie jak zwłoki tylko w sensie że w occie balsamicznym . 
W każdym bądź razie super smaczne rozpływające się w ustach delikatne  mięsko.
Podstawą tego dania jest dobre zamarynowanie mięsa w balsamie ( zalewa przygotowana wcześniej ) musi sobie po leżakować 2-3 h w lodówce aby przeszło aromatem. Kolejny etap to duszenie na wolnym ogniu  w naczyniu żaroodpornym lub gęsiarce jak kto woli i kto co ma . Dusić możecie w piekarniku lub bezpośrednio na kuchence palnikowej. Od czasu do czasu polewając pałki wytworzonym sosem . Czas duszenia to ok 45 min. 
Przepis poniżej zapraszam 










składniki


6 pałek kurczaka ( u mnie dla całej rodziny)
marchew jedna duża

na balsam:

oliwa z oliwek 3 łyżki
sok z cytryny łyżka
ocet balsamiczny łyżka 
czosnek 3-4 ząbki 
płaska łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki papryki wędzonej
sól
pieprz



wykonanie :

Pałki kurczaka myję i obieram ze skóry 
marchew obieram i kroję na cienkie plasterki 

Wszystkie składniki ( czosnek wyciskam przez praskę) na balsam dokładnie mieszam ze sobą do uzyskania jednolitego płynu.
Pałeczki wkładam do miski zalewam balsamem dobrze wsmarowuję i wkładam do lodówki 
na 2-3h

Po tym czasie przekładam do gęsiarki zalewam balsamem i ustawiam wolny ogień.
Duszę pod przykryciem 45 min. Podlewając  pałki od czasu do czasu sosem. Jeśli zauważycie że sosu jest zbyt mało podlejcie odrobiną wody. 
Po ok 30 min duszenia dodaję marchew gdyż moi domownicy lubią jak jest lekko chrupiąca :)
Podaję z brokułami , kalafiorem lub z fasolką szparagową.



Smacznego
Miloma  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz