środa, 17 czerwca 2015

Łosoś na makaronie z cukinii

         Pilnujemy żeby raz w tygodniu na naszych stołach zagościła ryba , bo to tak tradycyjnie w piątek by wypadało no i te kwasy omega 3 takie potrzebne żeby zdrowie było na długie lata, cholesterol w normie i w ogóle .
 Ale czy kiedykolwiek zastanawialiście się czy to co wy z tą rybą robicie jest zawsze takie zdrowe i przynosi nam zakładany pożytek? 
Otóż to  i tu jest problem .
  Kwasy omega 3 są kwasami tłuszczowymi nienasyconymi, szybko ulegają procesowi utleniania pod wpływem dostępu światła, powietrza i wysokiej temperatury.
 Aby mieć pewność że wraz z dietą uzupełniamy kwasy omega 3 należy produkty zawierające te kwasy zjadać nieprzetworzone lub przetwarzane w niskiej temp. 
Jaki wniosek? 
SMAŻENIE ODPADAAA !!!!! 
Czyli co najlepiej przerzucić się na sushi ? Kto lubi jak najbardziej  polecam.
 Ale co jeśli zjadłoby się rybkę tradycyjnie?
Zróbmy to jak najkrócej się da.
  Ja polecam krótkie parowanie.
 Jak to zrobić aby rybka nie straciła soczystości i była naprawdę smaczna? 
Przepis poniżej.
Polecam 








składniki 

łosoś płat 300g
mała młoda cukinia
oliwa z oliwek
sok z cytryny
łyżka płaska ksylitolu lub miód
łyżeczka octu balsamicznego
sól 
pieprz 
papryka suszona chili 
oregano
bazylia
świeże liście bazylii do przybrania



Wykonanie 


Łososia umyć, zdjąć skórkę i pokroić w plastry grubości ok 3 cm a następnie przyprawić według gustu u mnie sól, pieprz, oregano, bazylia,papryczka chili.
Cukinię pokroić za pomocą obieraczki do ziemniaków na cienkie paseczki i zalać osolonym wrzątkiem na ok 2 min. następnie odsączyć.
Przygotować sos:
3 łyżki oliwy z oliwek 
łyżka soku z cytryny
płaska łyżeczka ksylitolu lub miodu
łyżeczka octu balsamicznego 
sól 
pieprz
zioła prowansalskie
Wszystko razem dobrze wymieszać do połączenia się składników.

W garnku parowym z sitkiem wodę doprowadzić do wrzenia zmniejszyć ogień, a na sitko wyłożyć paski łososia.
Parować przekładając z każdej strony 
ok 2 min.
Odsączoną z wody cukinię mieszamy z połową sosu.
Cukinię wykładamy na talerz na cukinię kładziemy łososia oraz polewamy całość pozostałą ilością sosu i dekorujemy listkami bazylii.



Smacznego 
Miloma  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz