poniedziałek, 22 czerwca 2015

Młody bób z twarożkiem migdałowym

Wiedzieliście że migdały łagodzą zgagę i mdłości (poleca się je kobietom w ciąży ) . Zapobiegają napadom głodu podczas odchudzania.
 Zapobiegają miażdżycy i cukrzycy.
Mają dużo wit. B2 , E , sporo pierwiastka mineralnego Potasu oraz zawierają kwasy NNKT i właśnie dzięki temu zapobiegają chorobom serca i cukrzycy.
Coraz częściej w  kuchni goszczą migdały.  Mleczka migdałowe, śmietany migdałowe, placki na bazie mielonych migdałów, a u mnie dziś twarożek migdałowy z nutą czosnku.
A że młody bób pojawił się już na targach rolnych więc powstał Młody bób z twarożkiem migdałowym. 
Przepis poniżej 
Zapraszam











Składniki :

szklanka gotowanego bobu ( aldente)
garść szczypiorku

Na twarożek :

Uwaga 
- migdały na twarożek proszę przygotować dzień wcześniej. 


3/4 szklanki namoczonych przez noc migdałów 
1-2 ząbki czosnku ( opcjonalnie)
łyżka soku z cytryny
sól szczypta
pieprz szczypta 



Wykonanie :

Bób ugotować w lekko osolonej wodzie tak aby nie był rozgotowany lekko twardawy.
szczypiorek kroimy drobno
Wszystko przekładamy do miseczki

Migdały dzień wcześniej zalewamy wrzątkiem na 2 min. odsączamy i obieramy z brązowej skórki.
Zalewamy ciepła wodą i zostawiamy do napęcznienia na całą noc.
Następnego dnia odsączamy migdały wsypujemy do blendera wszystkie składniki i miksujemy dolewając wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Podajemy z młodym bobem lub z czym tam sobie wymyślimy :) 






Smacznego 
Miloma 

2 komentarze: