wtorek, 9 czerwca 2015

Minestrone

Włoska zupa minestrone to warzywna zupa oparta na tym kto co ma to daje :) głównie cukinia , marchew , fasola, papryka, kabaczek itd. Wszyscy ostatnio się odkwaszamy 
Nabiał, mięso, pszenica, jemy tych produktów stanowczo zbyt dużo i nie zdajemy sobie sprawy że nie jest to dla nas wcale zdrowe.
Są to produkty zakwaszające. Nasz organizm dąży do równowagi kwasowo-zasadowej, a skoro nie może jej osiągnąć po prostu choruje.
  Więc minestrone to zupka w sam raz dla zasadowych :) Ja troszeczkę zmodyfikowałam przepis i zamiast pierożków jak robią to włosi dodałam soczewicy czerwonej( oczywiście wy możecie to zmienić) . 
Polecam wszystkim na diecie redukcyjnej, cukrzykom, tym co zakwaszeni i chcą się odkwasić . 
Poniżej przepis 
zapraszam











składniki:

jedna marchew średnia 
pół cukinii
mała papryka
pomidory krojone w zalewie
dwie garści soczewicy czerwonej
czosnek (opcjonalnie)
cebula mała
łyżeczka pasty curry czerwonej ( opcjonalnie)
spora łyżeczka masła klarowanego
sól
 pieprz
bulion warzywny lub woda 



Wykonanie :


warzywa myjemy i kroimy na dość spore kawałki ( marchew w plastry), cebulę w drobna kostkę.
Do rondla wkładamy masło i szklimy na nim cebulę 
następnie dodajemy resztę warzyw i delikatnie ok 3 min obsmażamy
dodajemy soczewicę
Zalewamy całość bulionem lub wodą 
dodajemy pomidory ( szklanka)
pastę czerwona curry ( łyżeczka)
pieprz
sól ( do smaku)
Gotujemy ok 30 min. 
Podajemy 
Smacznego 





Miloma 




2 komentarze:

  1. Musi być pyszna, wygląda obłędnie ....

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszna, zachęcam do zrobienia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń