poniedziałek, 29 czerwca 2015

Ciasto kruche z rabarbarem bezglutenowe

       Coraz więcej  osób narzeka na nietolerancję glutenu . Często są zaskoczeni diagnozą i nie wiedzą co począć jak zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe aby czuć się lepiej . Kiedy zaczynamy się zastanawiać nad tym co jemy okazuje się że prawie w każdym posiłku jest gluten . Więc nic dziwnego że przy zaleceniach odstawienia lub ograniczenia pokarmów zawierających go pacjenci czują bezradność . Podstawowe posiłki zaczynają sprawiać trudność . W moim blogu pojawiały się już nie raz potrawy bezglutenowe , powiem nawet że większość z nich jest bezglutenowa .
Dziś klasyczne ciasto kruche takie z mąki  kukurydzianej i jaglanej z rabarbarem . Niesamowicie kruche delikatne z kwaskową nutą rabarbaru.
Proste i szybkie w wykonaniu .
Poniżej przepis 
Zapraszam  







Składniki :


mąka kukurydziana - 100g
mąka jaglana - 100g
dwie łyżeczki proszku do pieczenia 
zimne masło klarowane ( lub zwykłe) - 80g 
pół szklanki ksylitolu lub zwykłego cukru
3 żółtka 
łyżka jogurtu naturalnego 
rabarbar ok 0,5 kg 



Wykonanie :

Rabarbar myjemy i kroimy drobno w 1cm kawałki 



Składniki sypkie mieszamy ze sobą
dodajemy drobno pokrojone masło i dokładnie obsypujemy mąką a następnie krótko siekamy nożem nie dotykajac rękami aby nie ogrzewać masła. 
Można tę czynność wykonac również w melakserze z nakładką noży.
Dodajemy żółtka i jogurt i zagniatamy cisto rekami lub w melakserze nie musi być dokładnie może się rozsypywać . 
Całość wkładamy do formy u mnie 23/23 i ugniatamy .
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 oC 
podpiekamy ok 10 min 
po tym czasie wykładamy na wierzch rabarbar i pieczemy jeszcze ok 35 min.
Na wierzch posypujemy zmielonym ksylitolem lub zwykłym cukrem ( kto co ma )

Smacznego  




Miloma 

2 komentarze:

  1. Dobrze, że bezglutenowcy też mogą jeść pyszne słodkości jak to ciasto;)

    OdpowiedzUsuń