piątek, 22 maja 2015

Umoczona Polędwiczka

 
             

Jeść wieprzowinę czy nie jeść ?
 Oto jest pytanie .
Czy polecam ? Owszem polecam , chude części mięsa wieprzowego np: polędwica, chudy schab . Polędwica wieprzowa zawiera w 100g -209 kcal , zero węglowodanów.
W 57 % pokrywa zapotrzebowanie dzienne na białko .
 Lipidów czyli tłuszczy ogółem posiada w 100 g  ok 9 g w tym ok.80 mg cholesterolu gdzie
dzienna dopuszczalna ilość to 300 mg. Oczywiście jeżeli ktoś cierpi na hipercholesterolemie ilość tą należy obniżyć do ok. 100 mg na dobę.
Będę również powtarzała to uparcie  że należy pamiętać o technikach kulinarnych czyli unikanie panier 
( klasyczny schabowy nam odpada )  oraz smażenia na głębokim tłuszczu. 
Należy skoncentrować się na duszeniu, parowaniu, pieczeniu . 
Dziś podaję Wam przepis na Umoczoną Polędwiczkę . 
Świetnie smakuje podana z ryżem lub kaszą gryczaną ( oczywiście koniecznie białą nie paloną)
Przepis znajdziecie poniżej 
Zapraszam 







składniki :

polędwiczka wieprzowa 
musztarda francuska lub inna drobna
oliwa z oliwek
miód łyżeczka
czosnek 2 ząbki
cytryna sok z połowy
ulubione naturalne przyprawy u mnie papryka wędzona, pieprz ziołowy, suszona papryczka peperoncini, sól.
łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosu.




wykonanie :

Macerat do moczenia polędwiczki :

Do średniej miski sałatkowej wkładamy ok. 2 łyżek musztardy , sok z połowy cytryny , ok 2-3 łyżki oliwy z oliwek, czosnek wyciśnięty przez praskę, miód łyżeczka , przyprawy do smaku.


Polędwiczkę kroimy w plastry grubości ok 1 cm , możemy lekko zgnieść tłuczkiem nie uderzając jedynie dociskając mięso .

Tak przygotowana polędwiczkę mieszamy z przygotowanym maceratem i wkładamy do lodówki pod przykryciem na ok. 2-3 h lub dłużej jak kto woli.

Duszenie :

Na patelni lub w gęsiarce rozgrzewamy niewielką ilość oliwy ok 2 łyżki. i smażymy chwilkę polędwiczki po 3 min z każdej strony na bardzo niewielkim ogniu. 
Kiedy struktury komórkowe są już wyraźnie zamknięte , podlewamy mięso niewielką ilością wody i dusimy jeszcze chwilkę pod przykryciem do odparowania płynu ok . 6 min 
Wyjmujemy polędwiczki.
Do naczynia po duszeniu wlewamy szklankę wody z rozrobioną w niej łyżeczką mąki pszennej. 
Mieszamy tak aby dokładnie się wszystko zdeglasowało .
Tak powstałym sosem polewamy polędwiczkę lub kaszę tuż przed zjedzeniem.

Polędwiczki podałam z kaszą gryczana i ryżem który delikatnie przyprawiłam curry. 
Smacznego














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz