piątek, 17 kwietnia 2015

ROLADKI ZE SZPINAKIEM

 Inspiracją do powstania roladek był przepis na nadziewaną pierś kurczaka którą bardzo często podaję pacjentom w diecie. Przychodząc do dietetyka pacjent boi się że będzie musiał jeść jałowe gotowane mięso bez smaku. Nie wiem jak inni moi koledzy i koleżanki ale ja staram się aby to co proponuję pacjentowi na talerzu było smaczne i zdrowe, a nie tylko zdrowe:) Zawsze skupiam się na technice przyrządzania potraw aby nie straciły w czasie obróbki walorów smakowych. Dzisiaj podaję wam przepis na roladki z piersi kurczaka z dodatkiem szpinaku oraz suszonych pomidorów . Wszystko zawinięte w pergamin i upieczone w piekarniku. Zachęcam do wypróbowania potrawa szybka w wykonaniu max 30min. 
Przepis poniżej zapraszam. 






Składniki :

Dwie podwójne piersi kurczaka 
trzy garści świeżego szpinaku
ok 5-6 suszonych pomidorów 
1/4 sera feta odtłuszczonego lub półtłustego
czosnek 2-3 ząbki

Przyprawy: 
papryka w proszku wędzona
sól
pieprz cayenne
pieprz zwykły


Wykonanie:

Pomidory suszone zalewamy wrzątkiem 

Piersi myjemy, osuszamy. Jeżeli są grube to można rozkrajać na pół. Dobrze rozbijamy tłuczkiem  na ok. 1 cm nie martwimy się jeżeli gdzieś nam nie wyjdzie i zrobi się dziura.
Przyprawiamy dość suto 
Nacieramy czosnkiem wyciśniętym przez praskę.
Wyciągamy pergamin lub papier szary do pieczenia
Odcinamy kwadrat 
Na tak przygotowanym papierze układamy 
rozbite piersi kurczaka równo jeden koło drugiego zatykamy dziurki wypełniamy luki tak aby uzyskać formę kwadratu.
Na tak przygotowaną podstawę rozkładamy szpinak 
na szpinak rozsypujemy  zaparzone drobno pokrojone suszone pomidory.
Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ser feta. 
Ciągnąc za jeden koniec papieru formujemy roladkę
Szczelnie zawijamy w papier, można na końcach związać sznurkiem.

Całość pieczemy w piekarniku 
w temp. 170 stopni C
przez ok 20- 30 min

Najlepiej podawać na zimno kiedy już dobrze się ochłodzi i składniki wewnątrz się ze stalą.
Do podania na gorąco również nie ma przeciwwskazań :) 
Smacznego 









2 komentarze:

  1. Rewelacyjny przepis, a do tego pysznie i zdrowo :)
    Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domyślam się że smakowało :)

      Usuń