sobota, 25 kwietnia 2015

Gulasz z ligawy

Będąc na diecie muszę zrezygnować z mięsa wołowego ? Takie pytania zadają pacjenci którzy chcą schudnąć . Panuje przekonanie że jeśli jestem na diecie to tylko pierś kurczaka,indyka, czasem rybka i repertuar się kończy . 
Ja tym przekonaniom mówię stanowcze nie ! Osoby na diecie mogą spożywać mięso wołowe jak najbardziej . 
Pod jednym warunkiem , musi być to mięso naprawdę chude. Mam tu na myśli mięso intensywnie czerwone bez przerostów tłuszczowych np. ligawa , polędwica.
Oraz z zachowaniem odpowiedniej obróbki kulinarnej która nie będzie podnosić kaloryczności.
U mnie dzisiaj duszenie
 oraz 
przepis na aromatyczny gulasz z ligawy . Podawać można z grubą kaszą
 np: pęczak , gryczaną 
( ja polecam niepaloną)
lub jak poniżej z młodymi ziemniaczkami. 
Przepis znajdziecie pod zdjęciem . 
Zapraszam 




          


                   
                     składniki:



Pół kilograma chudego mięsa wołowego ( ligawa)
olej rzepakowy nierafinowany ok. 3 łyżki
łyżka stołowa papryki mielonej słodkiej
łyżeczka papryki mielonej wędzonej
listek laurowy
ziele angielskie 4-5 ziaren
3-4 ząbki czosnku
pieprz 
sól
mąka pszenna do opruszenia 

wykonanie:

Mięso opłukać i pokroić na kawałki gulaszowe.
Opruszyć mąką pszenną i nadmiar strząsnąć. 
Na patelni rozgrzać lekko olej i wsypać paprykę zwykłą i wędzoną .
Podgrzewać do momentu uwolnienia aromatu nie przypalić! 
Na tak przygotowaną patelnię wyłożyć mięso dokładnie wymieszać z papryką poczekać chwilkę ok 3-4 min aż zamkną się struktury komórkowe mięsa i całość zalać wodą w takiej ilości aby całkowicie je przykryła.
Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie
oraz obrane ząbki czosnku.
Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie.
w trakcie dolewamy wody tak aby zawsze przykrywała mięso.
Pod koniec duszenia dodajemy umyte i pokrojone w ósemki młode ziemniaczki.
Dusimy w sosie aż zmiękną.
Na koniec solimy i pieprzymy. 
Jest to bardzo ważne aby posolić na koniec gdyż mięso wołowe nie lubi solenia zbyt wcześnie.
Smacznego




Miloma 






3 komentarze:

  1. I pysznie smakuje. Dzieciaki wcinały ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się że smakowało moje dzieciaki też uwielbiają . Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń