niedziela, 5 kwietnia 2015

DIETETYCZNY SERNIK z o otrębami

Post troszkę spóźniony na tę Wielkanoc już nie upieczecie ale myślę że na pewno kiedyś wykorzystacie przy innej okazji . Serniczek jest pyszny dietetyczny zamiast zwykłego cukru można zastąpić ksylitolem . Spód mocno czekoladowy bez dodatku mąki  więc Ci z Was którzy nie mogą glutenu śmiało mogą jeść. Zmielone migdały oraz otręby dają na długo energię i uczucie sytości śmiało można porcję sernika zjeść na śniadanie . 
Ciasto szybkie w wykonaniu nie sprawi kłopotów nawet osobie zaczynającej przygodę z pieczeniem.
Poniżej znajdziecie przepis zapraszam 











Składniki na ciasto  :


  • 100g czekolady gorzkiej 60 %
  • 100ml oleju rzepakowego
  • 3 jaja
  • 1\3 szklanki ksylitolu lub zwykłego 
  • 100g zmielonych migdałów
  • 50g otrębów owsianych(bezglutenowych)zmielonych na mąkę 

Wykonanie ciasta:

Czekoladę rozpuścić dodać olej i wymieszać, odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Utrzeć jajka z cukrem ( u mnie w robocie kuchennym). Do masy czekoladowej wsypać otręby migdały oraz ubite jaja z cukrem. Wszystko wymieszać łyżką .

2/3 masy wyłożyć małą blaszkę ( u mnie 20/20 cm). Blaszkę wcześniej wysmarować tłuszczem i posypać otrębami owsianymi aby ciasto nie przywierało.



Składniki na masę serową :

  • 500g twarogu ( u mnie już gotowy zmielony) 
  • 2 jaja
  • 1/4 szklanki ksylitolu lub zwykłego cukru
  • 1 budyń śmietankowy

Wykonanie :

wszystkie składniki miksujemy w blenderze.

Masę serową wykładamy na spód i przykrywamy pozostałą część ciasta. 
Luźno,niedbale jak nam podleci tak aby powstały kleksy .

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godzinę. 
Po wyjęciu lekko opada . 



 Smacznego 
Miloma 


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Zachęcam do zrobienia naprawdę smaczny , u nas już tylko okruszki :) Pozdrawiam

      Usuń