piątek, 6 marca 2015

PASTA Z BIAŁEJ FASOLI ala SMALCZYK

           Jeśli macie  dość wędlin na kanapki zamiennie z żółtym serem i chcielibyście w końcu zjeść coś innego ciekawszego . 
To polecam wam dzisiaj pastę z białej fasoli . Dlaczego w tytule ala smalczyk ? ponieważ konsystencją a nawet smakiem przypomina smalec ze skwarkami :)
Dla wszystkich co chcą odpocząć od mięsa lub dla tych co chcieliby coś zmienić w swoim menu na lepsze .




pasta z białej fasoli




Składniki :

  • fasola biała -   jedna puszka lub 3/4 szklanki gotowanej
  • jedna średnia cebula -   pokroić w kostkę
  • pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej białej niepalonej
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy najlepiej nierafinowany
  • przyprawy -   u mnie sól , pieprz ziołowy , pieprz zwykły
Cebulkę dusimy na oleju lub oliwie  
( nie przypalamy , szklimy),dodajemy przyprawy. 
Kaszę gryczaną gotujemy ok 10- 15 min , następnie mieszamy w niewielkiej ilości oleju lub oliwy ok. łyżka i wstawiamy do piekarnika na termoobieg na ok 10-15 min rozsypaną na blaszce w celu obsuszenia lub suszymy na patelni często mieszając. 
Cebulę i fasolkę miksujemy ok 2 min w blenderze a na koniec mieszamy masę razem z kaszą . 

Smacznego 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz