wtorek, 24 marca 2015

DIETETYCZNY SERNIK WIELKANOCNY

Dedykuje go tym co chcieliby a nie mogą :) zjeść coś słodkiego w Święta Wielkanocne .  Prosty i szybki w wykonaniu  ze zmysłową nutą cytryny. Niesamowite połączenie smaku cytryny i sera . Zamiast cukru tradycyjnego , cukier brzozowy ( ksylitol) którego kaloryczność jest prawie o połowę niższa. Nie podnosi raptownie glukozy , działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Dla cukrzyków dla osób na diecie dla osób na diecie bezglutenowej. Poniżej znajdziecie przepis .
 Zapraszam 






Składniki :
kilogram sera potrójnie mielonego ( u mnie w wiaderku już gotowy)
szklanka cukru brzozowego ( ksylitol)
kopiasta łyżka wiórków z cytryny 
płaska łyżeczka soku z cytryny
5 jaj 
3 łyżki budyniu waniliowego

Wykonanie :
Ser włożyć do miski ( u mnie miska robota kuchennego z założoną końcówką do ubijania)
Ucierać razem z cukrem brzozowym
Dodawać powoli po jednym jajku , dobrze zmiksować
Na koniec wiórki skórki cytryny ( otrzymane ze sparzonej wcześniej cytryny) ja ścieram na tarce o drobnych oczkach.
 kolejno budyń i sok z cytryny.
Wszystko dobrze miksujemy.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 oC przez 60 min.
Po tym czasie sernik powinien być gotowy . 
Nie przejmujcie się jeżeli po wyjęciu wydaje wam się galaretowaty po czasie zbije się ale też znacznie osiądzie.

Jako posypkę możecie użyć startej na tarce  gorzkiej czekolady lub czystego kakao .
Jako polewa może być rozpuszczona gorzka czekolada lub bardziej kaloryczna ( nie polecam dla osób na diecie ) polewa ze śmietanki 30%


składniki polewy:

100g śmietanki 
1 łyżka cukru pudru lub ksylitol zmielony na puder
łyżka soku z cytryny
składniki mieszamy i polewamy nimi jeszcze gorący sernik.


Smacznego
Miloma 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz