poniedziałek, 23 marca 2015

Chlebki przekąskowe

Chlebki przekąskowe to w sumie nazwa wymyślona przeze mnie bo nie za bardzo wiedziałam jak je nazwać ni to pita ni to ciabatta . Świetnie się sprawdzają do wszelkiego rodzaju dipów, dżemów, serów i twarożków.
Proste w wykonaniu nie trzeba mieć wysokich zdolności kulinarnych aby je zrobić. Jest to ratunek dla tych którzy czasami zapominają kupić pieczywa :). Przepis typu wrzuć, zamieszaj i jedz :)






Składniki :


Szklanka mąki 
( u mnie pszenna durum eco) 
3/4 szklanki wody
4-5 łyżek oleju rzepakowego nierafinowanego
sól szczypta 
zioła ulubione np: oregano, bazylia

Wykonanie: 
Z podanych składników zagniatamy ciasto 
Robimy wałek jak na kopytka no może odrobinę grubszy
Wałek tniemy na kawałki 2 cm
Kawałki rozgniatamy przy pomocy wałka na okrągłe placki grubości ok 0,5 cm 
Placki suszymy w piekarniku na kratce lub blaszce na złocisty kolor ok 15 min 
w 180 stopniach C .  


Miloma 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz